Weet wat je nodig hebt om grip te houden op je bedrijf

Om grip te houden op je bedrijf weet je wat er speelt en ben je geïnformeerd over de belangrijkste kengetallen. Je weet hoe de verkoop ervoor staat, wat de intake is en of klanten tevreden zijn. Ook weet je of de productie op tijd uitlevert, of de kwaliteit goed is en of je verdient aan de producten die verkocht zijn. Kortom, je hebt informatie om te kunnen sturen én bijsturen. Hiervoor heb je je informatiesystemen op orde en werken je medewerkers accuraat.

Ben je de leider of ben je de manager?

De manager De leider
Richt zich op de korte termijn Richt zich op de lange termijn
Houd zich aan het organigram Schiet dwars door de organisatie heen
Doet de dingen goed Doet de goede dingen
Houdt orde en heeft discipline Houdt van verandering en chaos
Beperkt de risico’s Neemt risico’s
Werkt alles vooraf uit Werkt vaak vanuit onderbuik gevoel
Werkt IN het bedrijf Werkt AAN zijn bedrijf
Houdt controle Schenkt vertrouwen

 

Hoe houd jij grip op de zaak?

Om grip op je bedrijf te houden, en daarmee succesvol te worden en blijven, heb je beide rollen nodig. Je kunt als eigenaar de rol van leider op je nemen, als de rol van manager is ingevuld. Bedrijven die de rol van de manager niet hebben ingevuld, ervaar ik als brandweerkazernes, ze zijn de hele dag bezig met brandjes blussen en zijn op een gegeven moment niet in staat om verder te groeien.

Een bedrijf dat daarentegen alleen maar gemanaged wordt, zie je op een gegeven moment stil staan. Zij doen de alle zaken vaak voorbedacht en voeren deze goed uit, maar groeien verder niet. In veel gevallen is er dan sprake van krimp.

Wilt u als ondernemer groeien of wilt u uw bedrijf laten groeien o.a. door een goede visie? Wij helpen graag ondernemers. Een van onze manieren daarvoor is de HKB Koffieanalyse. Dit adviesgesprek is speciaal bedoeld voor ondernemers die vrijblijvend en zonder kosten willen ervaren wat wij voor hen kunnen betekenen. Klik op de button voor meer informatie.