Stap 3

Kies voor de juiste product/markt combinatie en weet de gevolgen voor je financiën

“Je kunt niet op elke bruiloft dansen” is een uitdrukking die gebruikt wordt om aan te geven dat een bedrijf niet op elke markt succesvol kan zijn. Het hebben van een duidelijke ambitie is een ding, maar om deze ook te realiseren is een tweede. Je zult de juiste producten of diensten aan de juiste klanten moeten leveren en daarvoor zal je keuzes moeten maken. Kies bewust voor een markt waarin je goed thuis bent. Dit is niet altijd zo voor de hand liggend als het lijkt. Als schoenfabrikant opereer je op de schoenenmarkt, maar ook op de markt voor modeartikelen, of op orthopedische schoenen of bv veiligheidsschoenen. De marktbenadering is voor al deze markten is verschillend. De combinatie van product en markt is extreem belangrijk om succesvol te zijn; de goede producten op de verkeerde markt, brengen geen succes.

Kies jij duidelijk genoeg voor een product/markt combinatie?

De belangrijkste oorzaak van faillissementen is geldgebrek! Het ontbreken van voldoende werkkapitaal voor voorraden, debiteuren en kasgeld is dan het probleem. Als je onderneming gaat groeien, verandert het werkkapitaal en het is daarom belangrijk om je financiën en prognoses goed in beeld te hebben. In mijn praktijk ervaar ik echter dat dit vaak geen hoge prioriteit heeft en worden inkomsten vaak te hoog ingeschat en kosten te laag.

“Kasstromen zijn belangrijker dan winst”. Winst op lange termijn is belangrijk, maar voor de korte termijn kun je met een kasstroom overzicht zien of je op korte termijn aan je verplichtingen kunt voldoen. Een goed inzicht in de kasstroom is dus essentieel om de juiste uitgave beslissingen te nemen.

Weet jij hoe jouw kasstroom er de komende maanden uitziet?

Wilt u als ondernemer groeien of wilt u uw bedrijf laten groeien o.a. door een goede visie? Wij helpen graag ondernemers. Een van onze manieren daarvoor is de HKB Koffieanalyse. Dit adviesgesprek is speciaal bedoeld voor ondernemers die vrijblijvend en zonder kosten willen ervaren wat wij voor hen kunnen betekenen. Klik op de button voor meer informatie.

< Stap 2           Stap 4 >