Stap 2

Ken jezelf; weet waar je goed in bent en waar niet. Organiseer de ‘waar niet’ op een andere manier

Mijns inziens dienen ondernemers te onderzoeken in welke aspecten ze uitblinken en waar ze werkelijk sterk in zijn. Daarbij is het niet onbelangrijk om te onderzoeken waar je dan minder goed in bent. Als je dit weet: wat betekent dat dan voor je eigen bedrijf? Zelfkennis is van groot belang. Het betekent kritisch naar jezelf kijken en leren een strategie te bepalen die je persoonlijk functioneren versterkt.

Onderzoek daarbij je ondernemersprofiel en weet wat je sterke en zwakke kanten als ondernemer zijn. Ben je goed in financieel beheer en kun je goed plannen? Of ben je juist sterk marktgericht en durf je risico’s te nemen? Vergeet ook niet om je denkstijl als ondernemer te onderzoeken. Ben je een pionier, een verkoper, een manager of ben je de vakman die mooie producten kan maken en oplossingen kan bedenken?

Ik ervaar dat ondernemers vaak taken in de onderneming op zich nemen die niet bij hun kwaliteiten passen. Dit heeft als gevolg dat deze taken niet optimaal worden uitgevoerd. Ook is me opgevallen dat bij er bij de beoordeling van hun mensen eerst naar loyaliteit gekeken wordt en dan pas naar de kwaliteiten die nodig zijn voor de onderneming. Natuurlijk is loyaliteit een belangrijke factor, maar nog belangrijker is dat alle taken zodanig uitgevoerd worden dat het maximale in je bedrijf wordt gerealiseerd.

Jouw profiel is jouw profiel en daar moet je gebruik van maken en je voordeel in pakken. Maak sterker waar je al sterk in bent. Pak die rol in de onderneming die bij jouw kwaliteiten past. Zorg er voor dat je de kwaliteiten en denkstijlen van je mensen kent. Op deze manier kunnen zij jou aanvullen op de onderdelen waar jij niet sterk in bent als een team. Zo bouw je aan een succesvolle onderneming.

Wilt u als ondernemer groeien of wilt u uw bedrijf laten groeien o.a. door een goede visie? Wij helpen graag ondernemers. Een van onze manieren daarvoor is de HKB Koffieanalyse. Dit adviesgesprek is speciaal bedoeld voor ondernemers die vrijblijvend en zonder kosten willen ervaren wat wij voor hen kunnen betekenen. Klik op de button voor meer informatie.

< Stap 1        Stap 3 >