Gebod 6: Vrees niet, maar ga wel mee met de tijd

Het is niet vreemd als je met al het gedweep over de kracht van innovaties als Big Data, Internet of Things en Smart Industry door de bomen het bos niet meer ziet. Maar hoe je het ook went of keert, deze zaken gaan een grote rol spelen in de toekomst. Maar dat is juist geen probleem, het biedt kansen. Deze zaken negeren en je hoofd ervoor wegdraaien, is wel een probleem.

De technologische ontwikkeling gaat zo snel, dat je niet meer kan zeggen: ‘Dat duurt nog zolang, daar hoef ik me nog geen zorgen over te maken’. Zo is de zelfrijdende auto door Google in 2013 nog aangekondigd als een project waarbij de eerste zelfrijdende auto in 2030 op de weg moet zijn. In 2016 rijden er in verschillende staten in de VS al busjes zonder chauffeur rond, wordt er al getest met kolonnes vrachtwagens zonder bestuurders en heeft Tesla al haar nieuwste auto’s al uitgerust met de mogelijkheden zelfstandig te kunnen rijden.

Dit brengt ons terug bij de introductie over AirBnB en Uber, die echt nog niet de gehele overnachtingen- en taximarkt in handen hebben. Hoe komt dit? Omdat de oldschool concurrenten ook meegaan met de tijd. Via Booking.com en andere vergelijkingswebsites zijn hotels net zo gemakkelijk te boeken als via AirBnB. Daarbij zie je in Europese hoofdsteden de plaatselijke taxileverancier ook al rondrijden met grote opdrukken van hun eigen app, die in die steden vaak nog veel beter en gemakkelijker werkt dan die van Uber. En in de auto-industrie zijn alle grote spelers bezig zich voor te bereiden op de zelfrijdende auto.

 

Klik hier voor gebod 7: Kijk voorbij de problemen, en zie de kansen