Gebod 5: Investeer in opties op innovaties

Een innovatie komt niet zomaar uit het niets op de markt en neemt ook niet in een klap de gehele markt over, hoe vernieuwend hij ook mag zijn. Dat geeft je aan de ene kant tijd om jezelf aan te passen, zoals bij ‘slimme apparaten’, maar is ook lastig bij het investeren in je huidige bedrijf.

Op dit moment is de zelfrijdende auto een van de meest besproken innovaties. Bedrijven als Tesla, Google en Apple zetten hier vol op in, en ook de gangbare automerken investeren flink in de ontwikkeling van hun auto’s in combinatie met de soft- en hardware van bijv. Tomtom. En dat terwijl een zelfrijdende auto in Nederland zelfs nog verboden is.

Toch is het een kwestie van tijd voor de eerste zelfstandig rijdende auto ook hier rondrijdt. En dan zijn er heel wat bedrijfstakken die daarmee te maken gaan krijgen. Voor deze bedrijfstakken is het onmogelijk om nu al te investeren in deze toekomstige wagens, maar nu een heel nieuw wagenpark aanschaffen dat binnen 5 jaar volledig opnieuw vervangen moet worden is ook niet gewenst. Wachten tot deze nieuwe auto’s er wel zijn is ook geen optie, ook de huidige klanten moeten worden bediend en dan heb je toch een bedrijfswagen nodig.

Investeer daarom ook in opties op de toekomst. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je wagenpark niet volledig hoeft te worden vervangen wanneer zelfstandig rijden mogelijk wordt, maar investeer nu in wagens die vervolgens gemakkelijker en veel goedkoper te ‘upgraden’ zijn naar zelfstandig rijdend. Dan heb je de optie om met de tijd mee te gaan, en kan je tegelijkertijd voldoen aan de actuele vraag.

 

Klik hier voor gebod 6: Vrees niet, maar ga wel mee met de tijd